Kineziológia, stresszoldás, személyiségfejlesztés, angyalterápia, angyalklub 

Facebook Twitter Gplus RSS

Kineziológia, stresszoldás, személyiségfejlesztés, angyalterápia, angyalklub 

Home Alkalmazott kineziológia, a kincsesbánya

Alkalmazott kineziológia, a kincsesbánya

Folytatva a múlt hónapban elkezdett nemzetközi kineziológiai kitekintőt, mai cikkünk a Német  Alkalmazott Kineziológiai Társaság honlapján található magyarázatot teszi közzé. A fordítás nem teljes körű, azt itt-ott saját megjegyzéseinkkel tarkítottuk.

Kezdjük a fogalmi meghatározással, amelynek Klaus Wienert három (rövid, hosszabb, még hosszabb) változatát fogalmazta meg.

Rövid:

A kineziológia hatékony módszer a blokkok, stresszakciók feloldására, a képességek fejlesztésére és az általános jóllét, az egészség, a teljesítmény és az életminőség javítására.

Hosszabb:

A kineziológia holisztikus módszer az egészség javítására, a stressz oldására, a teljesítmény fokozására és a meglévő blokkok feloldására.

A kineziológus munkaeszköze az ún. izomteszt. Ennek segítségével kérdezi meg a szervezetet, hogy mi terheli meg, mi okoz számára blokkokat és ezeket milyen módszerrel lehet feloldani. Ez nagyon egyszerű, ámde igen hatékony eljárás, hiszen minden egyes megszerzett tapasztalatunkat mind az idegrendszer, mind az egyes sejtek memóriája eltárolják. A blokkok feloldására és kiegyenlítésére különböző technikák állnak a kineziológus rendelkezésére, amelyeket a kliens egyéni szükségleteinek megfelelően választ ki.

Attól függően, hogy a kineziológia mely ágát sajátította el, kísérő, tanácsadó (coaching) és terápiás kineziológiáról beszélünk. Ezeket nagyon eredményesen lehet alkalmazni az önkibontakozás segítésére, a terápiás kezelések kiegészítésére, a sportteljesítmény fokozására, félelmek, szorongások és más konfliktusok és blokkok oldására, a stressz kezelésére az egészségmegőrzés érdekében, a pszichoterápiában, a vezetéstudományban és a szervezet-tanácsadásban (tehát az üzleti életben).

A kísérő kineziológia a tanulási és életfolyamatok támogatására és fejlesztésére/javítására jött létre. A terápiás kineziológia a gyógyító szakmák közé soroltatik.

Mindenkinek van tehát lehetősége, hogy jót tegyen önmagával és felkeresve egy képzett kineziológust – például e honlap tulajdonosát –  fejlődjön, boldogabb életet éljen.

Aki másokon szeretne segíteni, kitanulhatja ezt a szép szakmát, és megfelelő (néhány éves) tapasztalat birtokában hozzájárulhat egy jobb világ kialakulásához. Nagy szavak? Nem. A világ a benne élők boldogságától függően mozdul jó vagy rosszabb irányba.

Mi az alkalmazott kineziológia?

Alfred Schatz kitűnően összefoglalja a lényeget. Íme:

Az elnevezés görög eredetű és mozgást jelent. A gyógyászatban a „kineziológia“ a mozgástant és az izmok vizsgálatát jelenti. Az „alkalmazott kineziológia“ (AK) egy igen fiatal módszer, amely a szervezet visszajelző (visszacsatolási) rendszerét használja ki. Ez egy egyszerű és igen pontos rendszer, feltalálója Dr. George Goodheart amerikai ortopédus, aki felfedezte, hogy a fizikai és pszichés folyamatok az izmok funkcionális állapotában visszatükröződnek. 1964-ben fejlesztette ki azt ez egyszerű tesztelési eljárást, amely az izomműködést mindenféle eszköz nélkül képes mérni. Ez az izomteszt.

A tesztelt személynek a teszthez használt testrészét (leggyakrabban a karját vagy a lábát) a tesztelő által kifejtett nyomás ellenében helyén kell tartania.

A „zárt“ vagy „nyitott“ teszteredményből következtetni lehet esetleges energiablokkokra, ill. olyan befolyásoló tényezőkre, amelyeknek az illető ki van téve.

Az alkalmazott kineziológia egyebek mellett a kínai akupunktúra energiamodelljét is használja. Ez a test energiapályái (meridiánjai) és a szervek közötti kapcsolaton alapszik.

Goodheart felismerte, hogy az egyes meridiánok és a szervek meghatározott izmokkal is kapcsolatban vannak. Az alkalmazott kineziológiában tehát az a cél, hogy az energetikai egyensúlytalanságot vagy zavarokat felfedezzük és kiegyenlítsük.

Az AK abból a feltevésből indul ki, hogy az emberi szervezet tudja a legjobban, hogy mi tesz neki jót, mi segít neki, illetve mi hiányzik vagy zavarja.
Az izomtesztelés visszacsatolási rendszerén keresztül az AK egyszerűen kikérdezi a szervezetet. Ilyenfajta kérdésekről van szó: „Kikell-e egyenlíteni egy meghatározott akupunkturális vagy reflexpontot? Segít-e a kliensen egy meghatározott gyógynövény, virágesszencia, homeopátiás szer? Meghatározott élelmiszer, előre elképzelt közösségi helyzet kedvezőtlen vagy túlságosan stresszes-e számára?“

Az alkalmazott kineziológia az embert a maga egészében, lényének minden aspektusában, tehát szerkezeti, biokémiai és pszichés (emocionális, mentális) vonatkozásában együtt szemléli. Ugye milyen csodálatos a mi „egészség“ kifejezésünk? Minden benne van!

Ami NAGYON FONTOS: Az AK nem áll SEMMILYEN FILOZÓFIA befolyása alatt. Nyitott MINDEN FORRÁS irányában, amely az embernek segít jobban érezni magát, jobb életet élni, megélni céljai megvalósulását.

Az AK legfőbb előnye, hogy a szervezetnek megengedi. Hogy közvetlenül közölje, hogy egy meghatározott probléma felszámolásához vagy egy bizonyos cél megvalósításához mit kell tenni. Így lehet biztosítani, hogy mindig megfelelő, a szervezettől magától megkövetelt és elfogadott intézkedéseket tegyünk. Megtudjuk, hogy hol, mikor és milyen sorrendben kell eljárnunk. Ez a módszer hozzásegíti a klienst sohasem tapasztalt autonómiájának kibontakoztatásához, a magasabb fokú önszerveződéshez.

Bár az alkalmazott kineziológia forrása a gyógyászat (ortopédia), egyáltalán nem korlátozódik az egészségügyi megoldásokra. Ma már sokkal inkább beszélünk egy újfajta kommunikációs formáról, semmint gyógyító módszerről. Alkalmazási lehetőségeinek se szeri se száma, majdhogy korlátlan.
Napjainkban már nem csodálkozunk, hogy építészek, képzőművészek, menedzserek és háziasszonyok egyaránt alkalmazzák a kineziológia technikáit.

A gyógyászat csak egy a sok, bár különösen alkalmas és bevált alkalmazási területek közül. Az izomteszt segítségével személyre szabott terápiák tervezhetők, amelyeknek köszönhetően lerövidül a gyógyulási szak.
A fogászatban előre kilehet tesztelni egy-egy anyag tolerálását és kiegyensúlyozhatóak a rágóizmok. A masszőrök, gyógytornászok és csontkovácsok is használják az izomaktiválási technikákat.

A pedagógiában az edu-kinesztetika a kineziológia nagyon jelentős ága, amely régóta a figyelem központjában van. Sok tanár óriási eredménnyel alkalmazza a brain-gym mozgásokat a tanulók tanulási képességeinek fokozására.
A pszichoterápiában az izomteszt abban segít, hogy a pszichés problémák forrására fény derüljön, akkor is, ha nagyon régen történtek. A felhasználók jó eredményekről számolnak be szorongások oldásában, a vizsgadrukk megszüntetésében is.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kineziológia nem csak problémás esetek megoldására való, de kitűnő eszköze az egyéni növekedésnek, fejlődésnek is. A személyes potenciálok, a szunnyadó képességek gyorsabban és könnyedén bontakoznak ki. Zenészek, sportolók, egyetemisták és vállalatvezetők ezrei lépték át azokat a határokat, amelyekről mindvégig azt feltételezték, hogy az áttörhetetlen plafont jelképezik.

A növekedés, fejlődés a kineziológia egyik alaptörvénye, Ahogy az egyes embernek segítséget, gyógyulást és fejlődést, növekedést hoz, önmaga is egyre több alkalmazási területet hódít meg. Ily módon folyamatosan növekszik azoknak a laikusoknak és profiknak a száma, akiket a kineziológia inspirál, és akik újabb és újabb tapasztalatokat szereznek vele.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>