Kineziológia, stresszoldás, személyiségfejlesztés, angyalterápia, angyalklub 

Facebook Twitter Gplus RSS

Kineziológia, stresszoldás, személyiségfejlesztés, angyalterápia, angyalklub 

NEMZETKÖZI KINEZIOLÓGIAI KITEKINTŐ: AZ IZOMTESZT

Az izomteszt művészete a kineziológiában

A pszichoterapeutákat és a természetgyógyászokat egyaránt lelkesítő diagnosztikai és terápiás módszer gyanánt a kineziológia egyre szélesebb körben terjed. Középpontjában az izomteszt áll, amely Dr. George Goodheart felfedezésére nyúlik vissza, aki a hatvanas években rájött, hogy az izomgyengeséget a testben stresszfaktorok okozzák. Azt is megállapította, hogy bizonyos izmos rendszeresen meghatározott szervek zavaraira és meghatározott meridiánok blokkjaira reagálnak. Mások továbbfejlesztették ezeket a felismeréseket. Így például Dr. John Diamind „A test nem hazudik” c. könyvében azt írja, hogy az izomteszt segítségével bizonyos színek, élelmiszerek, gyógyszerek, környezeti ingerek, sőt, bizonyos szavak, gondolatok és érzelmek szervezetre gyakorolt hatását is meg lehet állapítani, hiszen az minden élményre, észlelésre, találkozásra „erős” vagy „gyenge” energetikai reakcióval válaszol.

Ezeket a felismeréseket az elmúlt harminc év során a legkülönfélébb foglalkozási csoportokhoz tartozó számos kutató és alkalmazó újra és újra megerősítette és kibővítette. Így például a pszichoterapeuta a kineziológia segítségével párbeszédbe képes elegyedni a kliens tudatalattijával és nagyon pontosan meg tudja határozni egy meghatározott konfliktushelyzethez tartozó érzéseket, félelmeket, belső vágyakat és gátlásokat és a kapcsolódó életeseményeket és meggyőződéseket, amelyeket a terápiás beszélgetés során a klienssel feldolgozhat. Ennek konkrét menetét Dr. Dietrich Klinghardt ismerteti „Pszichokineziológia” c. könyvében. A kibővült diagnosztikai lehetőségeken kívül egy sor kineziológiai technikát fejlesztettek ki, vagy vettek át más gyógyító rendszerekből (pl. az akupresszúrától és a masszázstól, a szín- és fényterápiából, az energia- és mozgásgyakorlatokból, a gyógyító drágakövek, ill. a virágterápiából), amelyek mind alkalmasak arra, hogy feloldják  a testi és lelki blokkokat, csökkentsék a stresszt és a félelmeket- És az izomteszt segítségével itt is meg lehet határozni, hogy melyik,technika  vagy kezelési forma a legjobb megoldás az adott kliens vagy páciens számára. A kineziológus közvetlenül a szervezetet is megkérdezheti egy betegség vagy funkciózavar speciális okairól, kitesztelheti az optimális gyógyszereket és a megfelelő adagolást, illetve ismételt izomteszt segítségével ellenőrizheti az alkalmazott terápia hatásosságát. Az magától értetődik, hogy a kineziológiai teszt nem helyettesíti a klinikai és laborvizsgálatokat! Mindig kiegészítő módszerként alkalmazzuk!

 Az izomteszt működési elve

A kineziológiai izomteszt nem az izom „erejét” teszteli, hanem  a kiválasztott testrészre mindig azonos módon gyakorolt gyengéd nyomással azt ellenőrzi, hogy az illető izom energetikailag „be van kapcsolva” vagy „ki van kapcsolva” és így a kar vagy a láb a mindenkori kiindulási pozícióban tartható-e  vagy sem, ha az ember egy meghatározott ingert, pl. egy színt, egy élelmiszert, egy anyagmintát, egy ampullát, egy meghatározott kulcsszót stb ad hozzá.! A  mechanizmust, amely e mögött van, mindenki jól ismeri különböző hátköznapi helyzetekből, például ha hirtelen megijedünk egy hangos zajtól és elgyengül a térdünk. Ilyenkor az izomzat koordinációs képessége rövid időre korlátozottá válik, az izmok „elgyengülnek”. Ugyanilyen okból kérünk meg valakit, akinek rossz hírt hoztunk, arra, hogy üljön le, mielőtt belekezdenénk. A szervezet gyorsan visszaszerveződik és megpróbálja ismét megtalálni az elveszített egyensúlyt. Norrnál esetben ez nagyon rövid idő alatt megtörténik, ami a gyakorlatban lehetővé teszi, hogy egymásután különböző ingerelésekkel sok-sok izomtesztet hajtsunk végre.

Egyfajta reflex van e mögött, amely hozzátartozik a biológiai örökségünkhöz és már az egysejtűeknél is megfigyelhető. Azok is visszahőkölnek, ha valamilyen fenyegető inger (fény, kémiai anyag) éri őket, miközben arrafelé mozdulnak, ahol a szervezetüknek jó. Testünk minden egyes sejtje, különösen azonban az ideg- és az agysejtek birtokolják ezt az ösztönös képességet és bölcsességet. A kineziológiai izomteszt ehát a szervezet e szintjével folytatott kommunikáció az izmok közvetítésével. A „bekapcsolva” izomreakció a tesztnyomásnak ellenáll. míg ugyanennek a nyomásnak „kikapcsolt” állapotban nem képes ellenállni. Tulajdonképpen a stressz jelzője? ez az inger vagy anyag a szervezet számára jó, erősíti az energiarendszerét vagy megfordítva, veszélyt, fenyegetést, korlátozást, gyengítést  jelent.     az izomteszt ennyit jelent – és semmi többet! Téves értelmezés, túlértékelés vagy túlzó elvárás volna, ha egyes alkalmazók azt gondolnák, hogy az izomteszt segítségével sorskérdéseket és a jövőre vonatkozó feladványokat lehet megfejteni! Ha valaki ezt teszi, rossz hírét kelti a kineziológiának. Ha az izomteszt – mint láttuk – lényegét tekintve stressz-reakciós jelzőrendszer a tesztelési körforgásba bevitt ingerek tekintetében, érthetővé válik, hogy minden egyes speciális teszt előtt meg kell vizsgálnunk, hogy a szervezet viszonylag sztresszmentes-e. Ha egy tesztelt személy komoly stressz-terheléssel érkezik, ezeket beleviszi a teszthelyzetbe vagy akár magát a tesztet érzi „fenyegetésnek”, akkor az izomteszt elsősorban a túlterhelést jelzi, nem pedig azt, amit ki akartunk tesztelni.

Az izomteszt a gyakorlatban

Miként járunk el a gyakorlatban, hogy megbízható teszteredményeket kapjunk? A legjobb, ha a következő menetrendhez tartjuk magunkat:

  1. FELVILÁGOSÍTÁS/HAJLANDÓSÁG

Magyarázzuk el a partnernek/kliensnek, hogy mit szeretnénk csinálni és kérjünk tőle engedélyt hozzá. Csak, ha az illető önként hajlandó a tesztre, kaphatunk megbízható eredményeket!

  1. TALÁLJUK MEG A TESZTIZMOT

Válasszuk ki a tesztizmot és helyezzük a kart vagy a lábat a kiindulási pozícióba. Jelezzük a partnernek készségünket, amennyiben azt mondjuk”tartani”. Most lassan és gyengéden gyakoroljunk nyomást a megadott tesztirányban – de csak addig a pontig, amikor érezzük, hogy az izom „megtart”. Próbájuk meg ezt a „tart-érzést” felfedezni. Amint megtaláltuk, tartsuk fenn egy további másodpercre a kapcsolatot, miközben lassan elengedünk, miközben továbbra is kapcsolatban maradunk.

  1. FIGYELJÜK A LÉGZÉST

Nyugodtan lélegezzünk! Az izomtesztelés során – vagy amikor minket tesztelnek – hajlamosak vagyunk bent tartani a levegőt.  Lazuljunk el és ügyeljünk arra, hogy a tesztpartner is továbblélegzik.

  1. NYITOTTSÁG

Nyitottsággal, semleges attitűddel indítsuk el a tesztet. Ne várjunk valamilyen konkrét eredményt! Hagyjuk magunkat meglepni és bízzunk a folyamatban, hiszen „a test nem hazudik”. Ez is mindkettőre vonatkozik, ránk és a tesztelt személyre egyaránt.

  1. VÍZHIÁNY TESZTELÉSRE

A szervezetben lévő elegendő víz előfeltétele annak, hogy ez energia- és idegáramok folyhassanak. Kérjük meg a tesztszemélyt, hogy röviden húzza meg a haját. Amennyiben ez a vízhiányra különösen érzékenyen reagáló fejbőrsejtekre ható inger a tesztizom „kikapcsolásához” vezet, kínáljuk meg a klienst/partnert egy pohár vízzel.

  1.  A STRESSZ-SZINT TESZTELÉSE

Ha a tesztszemély eleve stresszterhelten érkezik és a tesztelési helyzettől is stresszessé válik, gyakran neurológiai összevisszaság keletkezik. Ilyenkor eltévesztjük a balt és a jobbot, nem tudjuk, hol áll a fejünk. Ezért a kiválasztott izmot gyorsan, a bal és a jobb kezet váltogatva teszteljük. Ha az izom ettől a kis irritációtól „kikapcsol”, tudjuk, hogy már eleve túlságosan sok stressz volt a szervezetben. A legalább rövid ideig tartó korrekció érdekében masszírozzuk a vesemeridián végpontjait (a kulcscsont alatt és a mellcsonttól balra és jobbra), míg a másik kezünk a köldökhöz simul és mind a 14 meridián reflexpontjait lefedi. Ezt a gyakorlatot az egész tesztelési folyamat alatt többször megismételjük, mert minél kényesebb egy téma, annál könnyebben jöhet létre az összevisszaság.

  1. AKTIVITÁSI TESZT

Vajon a tesztszemély valóban, tehát tudat alatt készen áll a következő lépések megtételére és azzal szembenézni,amit az izomteszt saját magáról nyilvánvalóvá tesz? Ennek tesztelésére megérintjük a lépmeridián végpontját (a mell jobb oldalán félúton a könyök és a hónalj között). Ha erre a tesztizom „kikapcsol”, a tesztpartner tegyen egy sor keresztező gyakorlatot: bal könyököt a jobb térd felé vezetni, majd a jobb könyököt a bal térdhez. Ezzel elősegítjük a két testfél és agyfélteke integrációját és azt a hajlandóságot, hogy továbblépjünk a következő lépésekre.

 

  1. POZITÍV IRÁNYULTSÁG TESZTELÉSE

Amennyiben a tesztszemély belül hajlandó a legjobbat kihozni magának a tesztből, elfogadni és pozitívan megvalósítani? Ezt is előbb nonverbálisan ellenőrizzük. A központi meridiánon végighúzzuk a kezünket a folyásirányban a szeméremcsonttól az alsóajakig  az „erős”, visszafelé pedig a „gyenge” válaszért.

  1. IGEN-NEM JEL/ENGEDÉLY

Ha a fenti előzetes tesztek mindegyike rendben van, illetve korrigáltuk:

Mondassuk a tesztszeméllyel,hogy IGEN – ennek ez „erős” jelzést kell adnia. Amikor azt mondja, hogy NEM, az izomnak ki kell kapcsolni. Csak most lehetünk biztosak abban, hogy az igen az tényleg igen és a nem valóban nem. És most rátérhetünk a teszt tulajdonképpeni tárgyára és a szervezetet az izmon keresztül megkérdezni:

„Kapok-e engedélyt ennek a témának a tesztelésére?”

„Van-e valami, ami miatt nem lehet most megtenni?”

„Előtte figyelembe kell-e venni vagy módosítani kell-e valamit?”

A fenti felsorolásban mindez nagyon bonyolultnak tűnik. A gyakorlatban azonban megfelelő gyakorlattal rutinná válik, amely nem tart tovább 1 percnél, és amely nélkül, hogy megismételjük – nem lehet valóban megbízható eredményeket kapni az izomtesztből.

A legegyszerűbben úgy lehet megtanulni a folyamatot, ha az érdeklődő jelentkezik nálam személyes bevezető szemináriumomra.

KINEZIOLÓGUSA cikk szerzője Dr. Werner Weishaupt pszichoterapeuta

A szerző a kineziológia kiemelkedő képviselője és 1988 óta pszichoterápiát oktat docensként a hannoveri Paracelsus iskolában. 1949-ben született Hagenben/Észak-Vesztfáliában. Először a Pedagógiai Főiskolát végezte Ruhrban, majd neveléstudományokból doktorált. 1980-1991 időszakban családi oktató és tanácsadó szolgálat vezetője, majd pszichoterápiát tanul. 1993 óta Dr. Weishaupt saját praxist tart fent pszichoterapeutaként és a pszcihológiai kineziológiai docenseként.

Forrás:  http://www.paracelsus-magazin.de/alle-ausgaben/24-paracelsus-31997/670-die-kunst-des-muskeltestens-in-der-kinesiologie.html

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home NEMZETKÖZI KINEZIOLÓGIAI KITEKINTŐ: AZ IZOMTESZT